Nőnek lenni minden helyzetben fontos


Szépségnap az Üdvhadsereg Válaszút Háza Női Rehabilitációs Intézményében


2013. november 9-én (szombaton) 10.00-17.00 óra között

 

Az Üdvhadsereg Magyarország által működtetett Válaszút Háza intézmény női lakóinak rendszeresen szervez olyan programokat, melyek az útjukat kereső hölgyeknek segítséget, iránytűt adhatnak belső motivációik feltárásának segítésével vagy akár megjelenésük, külső adottságaik megváltoztatásával.  Az itt élők reményveszetten érkeznek az intézménybe, önállóan már nem tudnak kilépni abból a negatív vákuumból, melybe belekerültek.  Ahhoz, hogy reintegrálódni tudjanak a társadalomba és a munka világába elengedhetetlen az Üdvhadsereg által nyújtott folyamatos lelki gondozás és életvezetési tanácsadás mellett megjelenésükre is gondot fordítani. Ebben segít nekik az intézményben szervezett Szépségnap.

 

November 9. a szépség határtalanságáról szól. Arról mesél, hogy minden körülmények között érdemes nőnek maradni. Válaszút előtt állnak az itt lehetőséget, befogadó közeget találó hölgyek ebben a kérdésben is. Hagyják, hogy életkörülményeik romlásával megfeledkezzenek arról az erőről, melyet a női lét privilégiuma megadott. Erre a mindennapi csodára emlékezteti őket a program. Apró trükköket, fortélyokat tanít, melyek segítségével egyszerű módszerekkel is vonzóbbá, ezáltal pedig magabiztosabbá varázsolhatják magukat.

 

Ezt a napot kiemeltté tesszük azzal a gesztussal is, hogy személyes meghívót kapnak a hölgyek – közel 40 meghívott. Ezzel is érzékeltetni szeretnénk, hogy mindenki egyformán főszereplője ennek a napnak.

 

A Szépségnapon fodrász, kozmetikus és manikűrös segíti a hölgyeket az átalakulásban. Lehetőség van gyöngy ékszerek készítésére, és dietetikai tanácsadáson való részvételre a szép alak és az egészségtudatos életmód reményében. A lelki gondozásra külön tanácsadó szoba áll majd rendelkezésre azoknak, akik komolyabb, személyesebb kérdéseket szeretnének megbeszélni. A szolgáltatások ingyenesen vehetőek igénybe. A kozmetikai alapanyagokat az Ilcsi Szépítő Füvek Kft és az AVON Magyarország támogatásként biztosítja a Válaszút Háza rendezvényéhez.

 

A külső megjelenés harmóniája azonban nem elképzelhető a lélek ápolása nélkül. Az itt élő nők mindegyike nehéz körülményeket, embert próbáló helyzeteket tud maga mögött, mely természetesen megnehezíti a női önbizalom helyreállítását.

 

Az intézmény egy kellemes helyisége egy napra női kávéházzá alakul. Az asztaltársaságok egy-egy moderátor vezetésével olyan témákat dolgoznak fel, melyek mindennaposak egy hétköznapi életet élő barátnői találkozón, de nem feltétlen egyértelműek egy ilyen női közösség életében. Játékos kérdésekkel, képekkel illusztrálva beszélgetnek női dolgokról. Divatról, színekről, személyiségjegyekről. A gondolatébresztő, kötetlen atmoszférától a kávéház továbbélését reméljük mindennapjaikban, belső forrásaik megerősítésében.  Az itt hallottak, tapasztaltak talán jobban összekovácsolják az egymásra nem mindig nyitott sorstársakat.
Az átalakulás után mindenkiről profi fotós készít felvételeket, melyek célja kettős. Emléket, emlékeztetőt ad a későbbiekre, ha erőt kell meríteni mindennapjaikban és hasznos, önéletrajzhoz is csatolható anyagot kapnak. Talán így nagyobb hittel, bátorsággal jelentkeznek munkahelyekre.
Reméljük sokaknak segítünk visszatalálni önmagukhoz. A rendezvénnyel hagyományt szeretnénk teremteni, és egyre szélesebb kört megszólítani intézményeinkben, segítő szervezeteink hálózatában.

 

Az Üdvhadsereg Magyarországról:


Az Üdvhadsereg nemzetközi mozgalom, része az egyetemes keresztyén egyháznak. Üzenete a Biblián alapszik. Tevékenységei között kiemelten fontos szerepet kap a szociális szükségletek kielégítése. Az Üdvhadsereget 1865-ben Angliában William Booth, metodista lelkész alapította. Jelenleg az Üdvhadsereg missziójában több mint 100 ezer alkalmazott a világ 126 országában segít a rászorulóknak. Magyarországon először 1924-ben jelent meg a szervezet, hogy a háború borzalmait követően segítsék az alkoholba és öngyilkosságba menekülő férfiakat, a kenyerüket az utcán kereső nőket, és az elhanyagolt, vagy árva gyerekeket. Az Üdvhadsereg gyülekezetei és szociális intézményei számtalan embernek nyújtottak vigaszt a II. Világháború éveiben, mígnem 1949-ben az akkori politikai hatalom betiltotta működését. A rendszerváltást követően, 1990-ben indult újra a magyarországi misszió. Jelenleg négy gyülekezet és három szociális intézmény működik Magyarországon az Üdvhadsereg égisze alatt. Hajléktalanoknak kínál testi, lelki táplálékot, fedelet a fejük fölé, a rászorulóknak meleg ételt és ruhát, bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek védelmet, az utcán lévő, tanácstalan fiataloknak vasárnapi iskolát.