Egyéni életút tervezés hajléktalan nőknek az újrakezdéséhez

Sajtóközlemény

 

Egyéni életút tervezés hajléktalan nőknek az újrakezdéséhez, 50 hajléktalan nőnek ad lehetőséget élete újrakezdéséhez, és összesen 200 főnek biztosít minden nap 1 tál meleg ételt és nappali ellátást. Az Új Kezdet Háza női hajléktalan szálló Budapest VI. kerületében nyitotta meg kapuit a segítségre szorulóknak, így még a téli krízis időszak előtt elkezdődhet a helyek feltöltése. Az elsősorban integráló szándékú program azért is kiemelt segítség a hajlék nélkül élő nőknek, mert reagál arra a problémára, hogy országosan kevesebb hajléktalan intézmény van kifejezetten nőknek kialakítva.

 

 

Bárcsak még egyszer újrakezdhetném….” – sokak életében hangzik el ez a kívánság, de keveseknek lesz lehetősége, ereje önállóan megvalósítani mindezt. Az idén 90 éves Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország új női átmeneti szállója kiemelkedő körülményeket teremtett nehéz sorsú, hajlék nélkül élő nőknek az új kezdethez.

„Hiszünk abban, hogy az emberek alkalmazkodnak a feléjük támasztott pozitív elvárásokhoz, és ha inspiráló körülmények között tölthetik napjaikat, új erőt és lendületet kapnak ahhoz, hogy maguk is elő tudják teremteni önálló életük alapjait. Pontosan egy éve nyitottuk meg hasonló elv mentén férfi hajléktalanszállónkat a VIII. kerületi Dobozi utcában” - mondta el Andrew Morgan őrnagy, az Üdvhadsereg magyarországi szervezetének vezetője. „Az Új Kezdet Háza a hatodik szociális intézmény az országban, melyet egyházunk a rászorulók szolgálatába állít” – tette hozzá a vezető.

 

 

A női szálló letisztult, egyszerű, de minőségi bútorokkal és kiegészítőkkel berendezett tágas, világos szobákból áll, amelyek közül több kisebb – akár 2-3 ágyas – barátságos, apartman szerű. A belső terek kialakításánál, az egyes tárgyak kiválasztásnál fontos szempont volt – az ablakon lévő függönyöktől az ágyneműhuzatokig -, hogy a szobák olyan ideális alapértékeket, stílust mutassanak meg az intézmény lakói számára, amelyeket majd az önálló életvezetés során tovább tudnak alkalmazni. A két szinten kialakított konyhák korszerű, praktikus berendezését az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatásával alakította ki a szervezet.

 

A most nyíló intézmény komplex rehabilitációs központként működik majd. Szolgáltatásának négy szintje van. A népkonyhán naponta 200 adag meleg étel ingyenes kiosztására van lehetőség, melyet az ott lakókon kívül a kerület rászorulói is igénybe vehetnek. A nappali melegedőben naponta hetvenöten tudnak tisztálkodni, mosni, szociális ügyeket intézni, pihenni, televíziót nézni és újságot olvasni. A szállón két részleg működik. Az átmeneti szállót a novembertől április végéig tartó krízis időszakban 30 fő veheti igénybe havi 15 000 forintért. A rehabilitációs részlegen kínált komplex rehabilitáció célja a testi és lelki felépülés, a munkába visszakerülés, és az önálló élet megteremtéséhez és fenntartásához szükséges kompetenciák erősítése.

 

Falusi-Tóhné Réz Ibolya, az Új Kezdet Háza női hajléktalanszálló vezetője elmondta, hogy az intézményben eltölthető 3+2 év alatt személyre szabott gondozási terv alapján próbálnak mindent megtenni a hozzájuk kerülő emberek reintegrációjáért. A későbbi önálló élet megalapozásához pedig havonta kötelezően minden lakónak el kell különítenie megtakarítást.

 

 

 

 

Az Üdvhadsereg Magyarországról:

Az Üdvhadsereg nemzetközi mozgalom, része az egyetemes keresztyén egyháznak. Üzenete a Biblián alapszik. Tevékenységei között kiemelten fontos szerepet kap a szociális szükségletek kielégítése. Az Üdvhadsereget 1865-ben Angliában William Booth, metodista lelkész alapította. Jelenleg az Üdvhadsereg missziójában több mint 100 ezer alkalmazott a világ 126 országában segít a rászorulóknak. Magyarországon először 1924-ben jelent meg a szervezet, hogy a háború borzalmait követően segítsék az alkoholba és öngyilkosságba menekülő férfiakat, a kenyerüket az utcán kereső nőket, és az elhanyagolt, vagy árva gyerekeket. Az Üdvhadsereg gyülekezetei és szociális intézményei számtalan embernek nyújtottak vigaszt a II. Világháború éveiben, mígnem 1949-ben az akkori politikai hatalom betiltotta működését. A rendszerváltást követően, 1990-ben indult újra a magyarországi misszió. Jelenleg négy gyülekezet és három szociális intézmény működik Magyarországon az Üdvhadsereg égisze alatt. Hajléktalanoknak kínál testi, lelki táplálékot, fedelet a fejük fölé, a rászorulóknak meleg ételt és ruhát, bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek védelmet, az utcán lévő, tanácstalan fiataloknak vasárnapi iskolát.