Varázslatos este

Csendes téli este, vacsoraidő van.

A házat finom vaníliás kalács illata tölti be.  Az ebédlőben vidám gyermekhangok, Az asztalon a kosárban, már csak morzsák, a bögrékből is kiürült a kakaó.  A gyermekek mesélik, hogy mi minden történt velük… találkozások, beszélgetések, csínytevések, összeveszések, kibékülések, sok-sok új információ, és sok-sok kérdés. Férjem előtt, a szokásos esti áhítatra készülődve a nyitott biblia, amelynek finom lapjai peregnek az ujjai között, és a kérdésekre egy-egy bibliai idézettel, példázattal válaszol. Hogy is történt ez Jézus idejében, mit is mond az Isten szava, hogyan tegyünk ilyen és ilyen esetben, amikor az egyik fiúcska szeme tágra nyílik, és felismeréstől csodálkozva mondja: „Apuci, hát a Bibliában minden kérdésre van válasz?”

 

Sok évvel ezelőtt történt, de máig bennem él a kép, és ma is rácsodálkozom, hogy Isten bármilyen élethelyzetben, bármelyik korban naprakész válaszokat ad a kérdéseinkre. Ha tanácstalan lennék, azt ígéri, „Bölccsé teszlek és megtanítalak, melyik úton kell járnod, tanácsot adok, rajtad lesz szemem.” (Zsoltárok 32.8) Ha aggódnék, ezzel biztat, „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt, és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” (Filippiekhez írt levél 4.6-7). Ha megfáradok a napi terhek alatt, így hívogat: „Jöjjetek énhozzám, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve és én megnyugvást adok nektek” (Máté evangéliuma 11.28)

Talán Önnek is kérdések cikáznak a gondolataiban, akár arról, hogy miért vagyunk ebben a világban, mi a célja az életünknek, és miért vannak háborúk, és miért van annyi gonoszság a földön, vagy arról, hogy miért ünnepelje a karácsonyt, és hogyan lesz a holnap…  vagy talán arról, hogy miért van most egyedül, miért érzi magát magányosnak?  De vajon kereste-e már Istennél a választ? A Biblia lapjain így olvassuk Isten szavát: „Megkereshettek volna, de nem kérdeztek, megtalálhattak volna, de nem kerestek. Itt vagyok, itt vagyok! - mondtam a népnek, amely nem hívta segítségül nevemet.” (Ézsaiás könyve 65.1)

 

És Isten egészen közeljött az emberhez, több mint kétezer évvel ezelőtt. Elküldte az egyetlen fiát, erre a földre, hogy megváltásunkat elvégezze, és ma is azt mondja: „Itt vagyok, itt vagyok”, és hív: „Szeretem azokat, akik engem szeretnek, megtalálnak engem, akik keresnek.” (Példabeszédek 8.17) Lehet, hogy éppen ez a karácsonyi idő a legalkalmasabb arra,hogy attól kérjen választ, aki a világ teremtője, és akinél minden kérdésre van válasz?

 

(Vecsey Enikő)