Európai konferencia Budapesten az embercsempészet áldozatainak megmentésére

1 millió font az embercsempészet áldozatainak megmentésére

A szervezett embercsempészet elleni harcra, a hazai és nemzetközi összefogás fontosságára is felhívta a figyelmet Budapesten az Üdvhadsereg európai vezetőinek részvételével zajló konferencia. A globális probléma európai megoldásait középpontba helyező tanácskozáson kiemelten szó esett arról a jelenségről, amikor a vágyott munka reményében külföldön szerencsét próbáló munkavállalók áldozati helyzetbe kerülnek. Papírjaikat visszatartva kényszerítik őket prostitúcióra, nehéz vagy veszélyes fizikai munkára.

Az Egyesült Királyság évi egy millió fonttal támogatja az Üdvhadsereg munkáját az embercsempészet áldozatainak felkutatásában. Az összegből a szervezet védett házakat tart fenn, szociális munkásokat alkalmaz, valamint a nem ritkán hivatalos okiratok és személyes tulajdon nélkül kimenekített áldozatok ellátását, hivatalos ügyeinek intézését biztosítja. Az angol kormány hivatalos szerződésben is rögzítette ennek kereteit, mely túlmutat az anyagi támogatáson. A kiszolgáltatott helyzetbe került emberek szociális körülményeinek újraépítése mellett lelki gondozásuk is elengedhetetlen feladat. Az Üdvhadsereg abban is kiemelkedő szerepet vállal, hogy segítsen új célokat megfogalmazni, motivációt nyújtani.

Másolat - group NCM 12_10_2013

A tanácskozáson résztvevő vezetők olyan stratégiai alapot dolgoztak ki, mely hosszú távon nyújt megoldást, segítve a bajba jutottak társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációs folyamatait is. A jelenségből származó problémák a nyugat- európai fejlett országokban jelennek meg, megoldásuk viszont nem elképzelhető azoknak az államoknak a segítsége nélkül, ahonnan az áldozatok kerülnek a rendszerbe. Ebben nyújt segítséget és jelenthet hidat az Üdvhadsereg nemzetközi jelenléte az érintett országokban. Alapértékeinél fogva hiteles nagykövete, segítő közvetítője lehet az érintettek összekapcsolásának. Válaszolva a nemzetközi felvetésekre az Üdvhadsereg 2013. október 11 és 16 között 25 európai ország küldötteivel nemzetközi ENSS (European Network Social Service) konferencián fektette le a segítő hálózati rendszer alapjait. Hazánkban is riasztóan magas az érintettek száma, így stratégiai szempontból is fontos, hogy a kérdés megvitatására Magyarországon került sor.  Anglián kívül Svájc, Hollandia, Németország és a Skandináv államok is együttműködnek hazánkkal az embercsempészet áldozatainak segítő rendszerét kiépíteni országaink között.

A tanácskozás célja tehát az volt, hogy konkretizálja a hálózat kereteinek működési rendszerét és kialakítsa a befogadói háttér megteremtését lehetővé tevő feltételrendszert. Hét tagú, nemzetközi szociálpolitikai szakemberekből álló csoport foglalkozik az elkövetkezendő hónapokban azzal, hogy világszervezeti szinten kidolgozzon egy olyan javaslatot, mely jövőre az Európai Parlamentben is megvitatásra kerül.

Az Üdvhadsereg európai hálózatában egységesen megvalósítható, helyi szinten pedig az adott országot leginkább érintő problémákra kidolgozott elképzelések gyakorlati megvalósításának elindítása lesz tehát az elkövetkezendő év egyik legfőbb feladata.

A konferenciáról készült angol nyelvű videót az alábbi linken lehet megtekinteni : http://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr161013b