Új Reménység Háza felújítás utáni átadása

2013. december 3-án megnyitotta kapuit a 96 millió forint saját tőkéből felújított Új Reménység Háza férfi hajléktalanszálló

távlat

96 millió forint saját tőkéből újult meg az Üdvhadsereg Magyarország Szabadegyház által a VIII. kerületben működtetett férfi hajléktalanszálló, mely 100 fő számára nyújt menedéket és kivételes szolgáltatásokat. A lakók a lakhatási lehetőség mellett személyes szocioterápiás foglalkozásokon vehetnek részt. Kirándulásokat, bibliaórákat szerveznek a lelki egészség helyreállításáért, hisznek abban, hogy az emberi élet érték és minden emberben lehetőség van a fejlődésre, és életének újraépítésére.

A Dobozi utcában működő szálló kivételesen magas színvonalon nyújt ellátást a rászoruló hajléktalan férfiaknak. A lakhatási lehetőséget minimális térítés ellenében vehetik igénybe, melyért cserébe 2-6-10 ágyas szobákban kapnak elhelyezést az itt élő férfiak. Akinek nincs meg minden hónapban az összeg, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a ház körüli munkákat segítve dolgozza le a szállás díját.

     ÚrReménységHázaÁtadás20131206 (2)

A felújításra fordított összeget az elmúlt közel 8 évben racionalizált költség-átcsoportosítással példaértékű módon, önerőből gyűjtötte össze a szervezet.  A szállón mosási és főzési lehetőséget is biztosítanak a lakók számára, valamint igénybe vehetik minden nap az ingyenes népkonyhai ellátást, ahol a szervezet naponta 250 adag meleg ételt oszt szét – havonta mintegy 2,5 millió forintot költve az étkeztetésre. A szálló konyhája népszerű a rászorulók között, hiszen heti 5 alkalommal biztosan húsétel kerül az asztalra, ami kivételesen jó arányt jelent a hajléktalan ellátásban.

Az itt élők között nem csak az ellátás és az igénybe vehető szolgáltatások színvonala, hanem az itt tapasztalt emberség és lelki gondozás az, ami miatt szívesen jönnek az Új Reménység Házába.

ÚrReménységHázaÁtadás20131206 (46)Kun Hajnalka, az Új Reménység Háza férfi hajléktalanszálló vezetője elmondta, hogy a törvényi előírások szerint 1+1 évet tölthetnek el az átmeneti szálláson a lakók. Ez alatt az idő alatt személyre szabott gondozási tervek alapján próbálnak mindent megtenni a hozzájuk kerülő emberek reintegrációjáért. A legfontosabb cél, hogy három alapvető területen (munka, emberi kapcsolatok, egészség) történjen előrelépés az Üdvhadseregnél töltött 2 év alatt. Az itt lakók többsége aktív munkaképes korú 50-es éveiben járó férfi, akik zömében a munkanélküliség áldozatai. Utcára kerülésük története azonban a legváltozatosabb sorsokat fedik fel. Vannak sikertörténetek, melyekre az itt dolgozók szívesen emlékeznek, és elmesélve újra és újra erőt merítenek munkájukhoz. Élt a szállón már hajóskapitány, aki csodával határos módon lakhatási lehetőségének utolsó hónapjában kapott újra munkát, és hálásan köszöntötte az Üdvhadsereg nemzetközi tisztjeit a hajó fedélzetén, amikor egy budapesti konferencia alkalmával véletlenül összeterelte őket újra a sors.

A lakók véleménye is egyértelműen pozitív az átmeneti otthonban tapasztaltakról. Egy 8 éve hajléktalanként élő, jelenleg ott lakó férfi elmondta, hogy az Üdvhadsereg abban nyújt kiemelt segítséget és az különbözteti meg leginkább a többi hajléktalan szállótól, hogy itt az alapvető élelmezési, lakhatási segítségen túl igazi lelki segítséget és odafigyelést tapasztalnak, ebben rejlik az igazi ereje és előnye más ellátó intézményekhez viszonyítva. A nehéz sorsú emberek jellemzően nehezen nyitnak, nehezen kovácsolódnak igazi közösségé. Az Új Reménység Házában azzal is segítik a szociális kapcsolatok, a társas együttlétek kultúrájának megmaradását, hogy évente 2 alkalommal kirándulásokat szerveznek, rendszeresen filmklubot tartanak, valamint hetente olyan lelki alkalmakat vezetnek, amikor lehetőség nyílik személyes problémák megbeszélésére, vagy mindenkit érintő kérdések körüljárására.

 ÚrReménységHázaÁtadás20131206 (28)Az ünnepek alkalmával közösen ülnek majd asztalhoz és együtt imádkoznak azért, hogy szeretetben megerősödve minél többen lehetőségeket találjanak az újrakezdéshez.

várakozók