Batikolás a Fény Házában

P1210004

Mire jó egy póló? Senki ne gondolja, hogy erre a kérdésre egyszerű válaszolni, mert a Fény Házában kiderült, hogy egy pólóval az öltözködésen kívül lehet ügyességet fejleszteni, dekorálni, színesíteni, kreatívoskodni, vidámságot szerezni és főleg játszani. És ezt mind kipróbáltuk egy délután, amikor önkéntes vendégünk, Marion Viktória festőművésznő beavatott minket a batikolás rejtelmeibe. P1210026

Indult a program a nagy turkálással, ahol a zsáknyi ruhából mindenki kiválaszthatta a kedve szerint való darabot. Aztán kezdődött a munka, a befőttes gumikkal csűrtük, csavartuk, gyömöszöltük a nedves anyagot kicsik és nagyok. Ezután már csak a kellő óvatossággal kezelt hypóra volt szükség, hogy előtűnjenek a különböző formák. Csigavonalak keltek versenyre a foltokkal, táncoltak a karikákkal és a vonalakkal. P1210082

Ki-ki megtalálta a kedvére való mozzanatot a pancsolásban, a tervezésben, a csavargatásban, vagy a kész darabokat felvonultató divatbemutatóban. Egy kis ügyeskedés bátorsággal és kitartó próbálkozással ötvözve csodákat művelt még az elnyűttebb ruhadarabokkal is, és rögtön színesen, vidáman pompáztak alkotóik kezében.

P1210015-2

 

Önkéntes munka haszna, gyere Te is!

önkéntes batikolásAz önkéntes művészeti foglalkozások, mint amilyen a Fény Házában Marion Viktória által vezetett batikolás, nemcsak kreatív tevékenységként szolgálnak, hanem sokkal többet nyújtanak mindazoknak, akik részt vesznek rajtuk. Egy póló, amely első pillantásra egyszerű öltözködési tárgynak tűnik, valójában sokkal többre képes. A batikolás során a résztvevők nem csak a textilfestés technikáját sajátították el, hanem ügyességet, kreativitást és önkifejezést is fejlesztettek.

A közös alkotás, az ötletek megosztása és a különböző technikák kipróbálása örömöt és vidámságot hozott a résztvevők számára. A ruhák átalakítása nem csak a textíliák újrahasznosításáról szólt, hanem arról is, hogy hogyan lehet új életet lehelni egy-egy elnyűtt darabba. A kreatív folyamat során a résztvevők megtanulták, hogy mennyire fontos a kitartás, a próbálkozás és az új dolgok felfedezése.

Az önkéntes programok, mint ez a batikolásos foglalkozás, lehetőséget biztosítanak az embereknek, hogy kipróbálják és fejlesszék kreatív képességeiket egy támogató és inspiráló környezetben. Ezek az események nem csak a résztvevőknek nyújtanak élményt és tanulságot, hanem az önkéntesek számára is különleges tapasztalatot jelentenek, hiszen ők segíthetnek másoknak a kreativitásuk felfedezésében és fejlesztésében. Ezáltal az önkéntes munka nem csak a közösségnek, hanem az egyéneknek is hasznos, mivel lehetőséget teremt az önkifejezésre, a közösségi érzés erősítésére és az örömteli pillanatok megosztására.