Rólunk

 

Magyarországon évente mintegy 6000 olyan regisztrált bűncselekmény fordult elő, amely családon belüli erőszaknak minősíthető.

Az alacsony feljelentési hajlandóság miatt sok anya, gyermek, vagy közeli hozzátartozó nem vállalja a rendőrségi, bírósági procedúrával együtt járó megpróbáltatásokat, így a bűncselekmények valódi száma ennek többszöröse.

Az Üdvhadsereg Fény Háza állami feladatot ellátó egyházi fenntartású családok átmeneti otthona. 1995. március 20-án nyitotta meg kapuit, azóta több száz család talált itt menedékre és segítségre. Az intézmény speciális ellátást és védelmet nyújt a családon belüli erőszak áldozatai számára, ezért kifejezetten csak bántalmazott nőknek és gyermekeiknek kíván hathatós segítséget és védelmet biztosítani. Szolgáltatásainak célja, hogy az Otthonban segítséget kérő anyák megnyugodva, erőt gyűjtve, újraszervezzék életüket, és gyermekeik védelmet kapjanak a további veszélyeztetettséggel szemben. A gyógyulásukat közvetlen segítségnyújtással és közvetett formában (szolgáltatások közvetítésével) törekszünk teljessé tenni.

Intézményvezető: Mali Eleonóra

 

Az intézményről:


Az Üdvhadsereg Fény Háza állami feladatot ellátó egyházi fenntartású családok átmeneti otthona. 1995. március 20-án nyitotta meg kapuit, azóta több száz család talált itt menedéket és segítséget.
Az intézmény speciális ellátást és védelmet nyújt a családon belüli erőszak áldozatai számára, ezért kifejezetten csak bántalmazott nőknek és gyermekeiknek kíván hathatós segítséget és védelmet biztosítani.  Szolgáltatásainak célja, hogy az Otthonban segítséget kérő anyák megnyugodva, erőt gyűjtve, újraszervezzék életüket, és gyermekeik védelmet kapjanak a további veszélyeztetettséggel szemben. A gyógyulásukat közvetlen segítségnyújtással és közvetett formában (szolgáltatások közvetítésével) törekszünk teljessé tenni.

Az otthonban élő családokat a Fény Háza igyekszik úgy segíteni, hogy továbbra is külön családként tudjanak működni. Így a gyermek tanulásának ellenőrzése, segítése elsősorban az édesanya felelőssége, feladata. Lehetőség van a tanuló-szobába félrevonulni, ha esetleg a testvérek zavarják a felkészülést, de többnyire a gyerekek a lakószobájukban tanulnak, készítik a házi feladatot. A gyermekek tanulmányait a családgondozó, szakgondozó is figyelemmel kíséri. Nem könnyű feladat az iskolák számára sem az anyaotthonos gyermekek fogadása. A gyerekek jönnek-mennek, mire felzárkóztatják őket, és végre beilleszkednek az iskola életébe, költöznek tovább. „Intenzív párbeszéd az iskolával akkor kezdődik, ha „baj van”, akár a magatartásával, hiányzásaival kapcsolatban, vagy ha valami feltűnő változás áll be a gyermek iskolai viselkedésében. Ilyenkor egyeztetjük a tapasztalatokat, és a gyermek/szülő felé képviselt elvárásokat, hogy lehetőleg ne egymás ellen dolgozzunk, hanem támogassuk, egészítsük ki egymás munkáját – tette hozzá Mali Eleonóra intézményvezető.

Eredmények:


Az Üdvhadsereg Magyarország által üzemeltetett Fény Házában évente 200-250 jelentkezést regisztrálnak, ebből 27-30 családnak tudnak segíteni.
Az igénybevételének feltételei:

  • telefonos egyeztetés alapján, felvételi beszélgetést követően,
  • amennyiben krízis helyzetről van szó, telefonos felvételi beszélgetés alapján,
  • férőhely hiányában várólistán történő regisztrációval,
  • a Fény Háza vezetője és a team döntése alapján,
  • orvosi igazolás bemutatása arról, hogy a család egyetlen tagjának sincs fertőző betegsége,
  • az Otthon házirendjének elfogadása,
  • az elhelyezés indokoltsága (családon belüli erőszak).

ADOMÁNYOZÁS

Írjon nekünk