Ünnep

Pillanatok, összefogás a közösségekért

Az Üdvhadsereg intézményeiben és gyülekezeteiben is ünnep volt. A Miskolci Gyülekezet hátrányos helyzetű családokhoz és fogvatartott nőkhöz is eljutott.

Az Üdvhadsereg különös gonddal fordul azokhoz, akik most élik meg nehézségeiket. Azokhoz, akiknek nincs családjuk, vagy éppenséggel valamiért nehéz az élethelyzetük. Úgy gondoljuk, hogy az ünnepek idején még fontosabb az empátia és a segítés, hogy mindenki érezze a közösség és a szeretet melegét ezekben a kihívásokkal teli időkben. Hogyan valósulhat ez meg a gyakorlatban? Ebbe kaphatunk betekintést az alábbi beszámolókból, melyeket Miskolci Gyülekezetünk, valamint a Válaszút Háza és Új Reménység Háza intézményeink vezetőitől kaptunk. 

A Miskolci Gyülekezet hátrányos helyzetű családokhoz és fogvatartott nőkhöz is eljutott

Az adventi időszakban, december 13-án a Diósgyőri Vasgyárban lévő Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolájában 40 hátrányos helyzetű családnak osztottunk élelmiszert. Az iskolában működik egy birkózó szakosztály Horváth Gyula edző vezetésével. Több éve tart karácsonyi ünnepséget az adventi időszakban az edző a gyerekeknek és családtagjainak, ahol bemutatja az egész éves munkájukat a családoknak. A program része: éneklés, igehirdetés, közös étkezés, ajándékosztás. Gyula edző és felesége ebben az évben csatlakozott az Üdvhadsereg Miskolci Gyülekezetéhez, így közösen szerveztük meg az ünnepséget, segítve a hátrányos helyzetű családokat egy élelmiszercsomaggal is.

Decemberben idén is megtartottuk 30 fogvatartott nőnek a karácsonyi Istentiszteletet. Közös éneklés, bizonyságtétel és igehirdetés volt. Az alkalom végén szeretetcsomagot és bibliákat adtunk át, aminek nagyon örültek és megköszönték, hogy egész évben bejártunk hozzájuk.
Elmondásuk szerint sokat jelentett számukra az Istentől jövő bátorítás, amikor nehezen voltak lelkileg.

(Cséki Győző beszámolója Miskolcról)

A Válaszút Házában már októberben elkezdődik a készülődés

Már október végén elkezdtük az ünnepre való készülődést azzal, hogy a novemberi élelmiszergyűjtésünket tervezzük, szervezzük, önkénteseket toborzunk. A közös karácsonyi ünneplés dátumát is meghatároztuk, a december 20-át jelöltük ki. A közös ünneplésen Vomberg Frigyes főz az ellátottaknak, a Nemzetközi Amerikai Iskola pedig jelezte, hogy idén is szeretnének adományokkal támogatni bennünket.
A karácsony sok ügyfelünknek a "nem szeretem ünnepek" közé tartozik. Ilyenkor magányosabbak, szomorúbbak, hisz nem ilyen körülmények között szeretnének ünnepelni, és a hiány (család, barátok, saját otthon) érzése felerősödik bennük. Éppen ezért igyekszünk már az adventi időszakban a reménység, a szeretet és a karácsony igazi üzenetét elhozni nekik. A karácsonyi időszakban próbálunk meghitt hangulatot teremteni és oldani a bennük lévő feszültséget.

Mikuláskor apró ajándékkal készülünk, karácsonykor (az adományozók nagylelkűségétől függően) nagyobb ajándékkal lepjük meg ügyfeleinket. 12.20-án közös istentisztelettel és különleges ebéddel készülünk. Az ünnep alatt is nyitva tartunk, és szintén figyelünk arra, hogy a valahová tartozás érzését erősítsük bennük.

Isten szeretete közel jött hozzánk, és ma is azt szeretné, hogy minden körülmény ellenére érezzük, lássuk, hogy jó hozzánk, és reménykedjünk, bízzunk Benne.

(Győri Anna összefoglalója a Válaszút Házából)


Az Új Reménység Házában Isten szeretetét és a reményt hangsúlyozzák

Tudatosan szeptember-október hónapban kezdünk el készülni a karácsonyra, de tulajdonképpen korábban is, a beérkezett adományok függvényében. Adománygyűjtéssel, vagy az adományozóink tudatos felkeresésével kezdjük meg a tervezést. Az elmúlt években részt vettünk az élelmiszergyűjtésben, most egy másik út kialakítását és siker esetén megerősítését tervezzük: Megkeressük az adományozóinkat, vagy azokat, akik erre korábban célzást és említést tettek és emellett hittel imádkozunk és tudatosan kérünk segítséget Istentől.

Elsősorban a lakóink és azután a népkonyhánkon ebédelő vendégeink azok, akikre gondolunk, mivel folyamatosan ők vannak a fókuszban. Az ünnep alkalmából különleges módon szeretnénk örömet adni és okozni. A két fő csoport mellett vannak olyan barátaink is, akikre külön gondolunk ilyenkor: szegény, hátrányos helyzetű roma családok Nagykáta és környékén. Isten szeretetét szeretnénk kézzelfoghatóvá tenni a célcsoportjaink számára, hogy érezzék és tapasztalják meg azt akár egy ünnepi vacsoráról, akár egy csomagról vagy egy látogatásról legyen szó, segítségnyújtással egybekötve.

Isten szeretetét és a reményt hangsúlyozzuk.

Karácsonykor a szállónkon élők számára ünnepi ebéddel, lelki alkalommal és ajándékkal kedveskedünk, illetve a népkonyhánkon ebédelő vendégeket is ünnepi falatokkal és egy kis extra édességgel várjuk. Csomagolunk a szomszédban élő szegény családoknak és egy látogatás keretében átadjuk azokat.

A legtöbben örülnek az ünnepnek, főként annak, hogy ezt együtt tesszük, elérzékenyülnek, kifejezik örömüket és hálájukat. Kevesebben vannak, akiknek nehéz ez az időszak, nem szívesen vesznek részt a közös rendezvényen, ezt mindig tiszteletben tartottuk.

(Kun Hajnalka beszámolója az Új Reménység Házából)

Forrás: Üdvhadsereg | Miskolci Gyülekezet | Válaszút Háza | Új Reménység Háza | Cséki Győző, Győri Anna, Kun Hajnalka
Dátum: 2024. január 12.
A kép forrása: Üdvhadsereg | Miskolci Gyülekezet | Válaszút Háza | Új Reménység Háza | Kommunikációs osztály

{gallery}PR/unnep2023{/gallery}