Vágyunk és törekszünk a szabadságra

A valodi szabadság 2020.12

 Január 1-vel a naptár szerint új év kezdődik. Azonban ami tényleg új, az csak az 1-es az évszámban, mert 2020-ból 2021 lesz.

2020. december 31. 

 

Természetesen új mindig minden újonnan teremtett, ajándékba kapott nap. Ezeket nem tudjuk előre felhasználni akárhogyan is szeretnénk, hanem mindig mindegyiket csak egymást követve, egyiket a másik után.

Sok ember számára a napok, hetek és évek jól bevált folyamban telnek, ez maga az élet számukra. Ezt a megszokott életet külső intézkedések, mások irányítják most. A szabadságvágyunkat azért korlátozzák, hogy legyünk egymásra tekintettel és vállaljunk szolidaritást olyan emberekkel, akik a veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak, és ezzel az egészségügyre nézve komoly teherré válhatnak. Látványosan mutatkozik meg ebben a helyzetben az, hogy a személyes szabadságunk ott ér véget, ahol a másik ember szabadsága kezdődik.

Amit külsőleg most olyan jól érzékelhetünk, az a belső emberre is vonatkozik. Őt is gyakran korlátozzuk szabályokkal és visszafogja mindaz, ami velünk megtörténik. A lélek, a szív, az érzelmek és a gondolatok – ezek mind szenvednek egy fajta rabságtól. Ilyenkor a szabadságra való törekvést korlátozzák események, függőségek és a szégyen. 

Jézus azt mondja, hogy a szabadságvágyunkat be tudja teljesíteni. Ezt olyan módon teszi, hogy életünk rossz eseményeinek következményeit elkezdi gyógyítani. Függőségeinket helyettesíti azzal az erővel, amelyre a nemet mondáshoz van szükségünk. Elveszi szégyenünket azzal, hogy megbocsát nekünk, és ezáltal feloldja a vád erejét, amelyet hibáink és helytelen magatartásunk okoznak. Így a szív, a lélek, az érzelmek és a gondolatok szabadságvágyát képes jó irányba terelni.

Mi az Üdvhadseregben szeretjük abban támogatni az embereket, hogy megtegyék a helyes és szükséges lépéseket a szabadság felé. Lépéseket a család felé, lépéseket kifelé a szenvedélybetegségből, az utcán való élettől elvezető lépéseket, lépéseket Jézus Krisztus megismerése felé, lépéseket egy új életvalóságba, lépéseket az emberi közösségbe. Ehhez nem rendelkezünk védjegyes receptekkel vagy egyedül eredményes programokkal, hanem sokkal inkább tapasztalattal és akarattal, tudással és néhány lehetőséggel az emberek támogatására.

Igen, hiszünk a Biblia Istenében, aki teremtette a világot, és aki Jézus Krisztusban mutatkozik meg nekünk, embereknek. Innen származik a motivációnk a megértésre és felismerésre. Nem mi vagyunk képesek, hanem Jézus az, aki képes és akar velünk olykor helyettünk! Ő komolyan veszi a szabadságra való törekvésünket és megszabadít bennünket belső kényszereinktől, vagy, ahogyan Ő maga mondja: Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. – Biblia, János evangéliuma 8,36

Márk evangéliumában olvashatjuk, hogyan történhet ez meg (ld. lent).
Szeretettel köszöntöm önöket gyülekezeteink vagy szociális intézményeink szolgálatain, akár segítségre szoruló, akár önkéntesként másoknak szívesen segítséget nyújtó személyként.

Szívből kívánom Isten áldását 2021-ben és azt, hogy a szabadságra való törekvés Jézus Krisztusban szabadsággá válhasson.

Néhány nap múlva ismét elment Kapernaumba, és elterjedt a híre, hogy otthon van. Erre olyan sokan gyűltek össze, hogy még az ajtó előtt sem volt hely; ő pedig hirdette nekik az igét. Oda akartak hozzá menni egy bénával, akit négyen vittek. De mivel a sokaság miatt nem vihették őt hozzá, megbontották a tetőt ott, ahol ő volt, és a résen át leeresztették az ágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig látva a hitüket, így szólt a bénához: Fiam, megbocsáttattak a te bűneid. Ott ültek néhányan az írástudók közül, és így tanakodtak szívükben: Hogyan beszélhet ez így? Istent káromolja! Ki bocsáthat meg bűnöket az egy Istenen kívül? Jézus lelkében azonnal felismerte, hogy így tanakodnak magukban, és ezt mondta nekik: Miért tanakodtok így szívetekben? Melyik a könnyebb? Azt mondani a bénának, hogy megbocsáttattak a te bűneid, vagy azt mondani, kelj fel, vedd az ágyadat és járj? Azért pedig, hogy megtudjátok, az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön – így szólt a bénához: Neked mondom, kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza! Az pedig felkelt, azonnal felvette az ágyát, és kiment mindenki szeme láttára; úgyhogy ámulatba estek mind, dicsőítették Istent, és ezt mondták: Ilyet még sohasem láttunk!
Biblia, Márk evangéliuma 2,1-11

Bernhard Wittwer őrnagy
a Magyarországi Üdvhadsereg vezetője

Forrás: Központi Iroda/ Kommunikációs osztály