A segítők mindennapi tapasztalatai

A biztonsag fontos boritokep

Magyarországon segítünk az Ukrán menekülteknek, összehangolt munkát végzünk a határtól a fővárosig, megosztjuk benyomásainkat. 

Ukrajnában az Üdvhadsereg most is a „három S”, azaz a „soup, soap, salvation” (leves, szappan és üdvösség) jelszavával nyújt valódi segítséget a rászorulóknak. Munkatársainkkal arról beszélgettünk, hogy milyen tapasztalatokat szereznek a napi munka közben. Összegyűjtöttük a pillanatképeket.

"A személyszállításban való segítségnyújtásra több alkalommal is szükség van. A leggyakoribb utak a Tiszabecs-Budapest, Tiszabecs-Mátészalka és a Tiszabecs-Tarpa útvonalak voltak. Az utóbbi két helyen befogadó állomások működnek menekültek számára.


Az országban több helyen működnek ilyen szálláshelyek, ezek voltak a tiszabecsi határhoz a legközelebb. A szállításra kerülő menekültek között voltak kínai egyetemisták, olyanok, akiket ismerősök fogadtak Budapesten, illetve olyanok is, akik a fővárosi pályaudvarra akartak eljutni, hogy onnan tovább folytassák az útjukat nyugat felé. Voltak olyan anyukák is, akik gyermekeikkel együtt a repülőtérre akartak eljutni, hogy távolabbi országban leljenek menedékre.
A határ melletti feladatokat az ott dolgozó humanitárius segítséget nyújtó szervezetek mellett, a helyi lakosság és önkéntesek végzik, megfeszített tempóban, napi 24 órában.

Olyan feladatokat is el kell látni, mint a bevásárlás, az ételek kiosztása és elkészítése, éjszakai szállások előkészítése és tisztán tartása. A fogadó állomáson található asztalok élelmiszerekkel való folyamatos feltöltése.
Az érkezők jellemzően nem beszélnek más nyelveket, csak ukrán vagy orosz nyelvet, ezért nem egyszerű a velük való kommunikáció. A viselkedésükön sajnos már is nagyon meglátszik az átélt félelem hatása, és ezért nagyon zárkózottak. Nehéz velük kapcsolatot teremteni az alap kommunikáción kívül, ez biztosan hosszú távon is probléma lesz, mert nehezen beszélnek arról, mi is történt velük az elmúlt napokban.
Volt olyan eset, hogy egy 19 főből álló roma kolónia érkezett, akiket az egyik keleti falu be is fogadott, egy üres házban kaptak ott szállást, és hamarosan munkát is biztosítottak számukra.

A határállomásnál szinte folyamatosan érkeznek az emberek, elég hosszú a belépésre várakozók sora. A segítők a magyar határon már szendvicsekkel és teával várják az érkezőket. Autóbuszok várakoznak, hogy a gyalogosan átkelő menekülteket a befogadó állomásra szállítsák. Amint megtelik a busz, indulnak velük a menekültek számára kialakított befogadó központba. Jellemzően egy éjszakát töltenek el ott és utaznak tovább az ország belseje felé, vagy olyan közlekedési csomópontokra, ahonnan más országokba tudnak eljutni, jó esetben az ott élő rokonsághoz."

önkéntes háborúÖnkéntes segítők csatlakoztak

"A segítők csapata rendkívül sokszínű, a magyar munkatársak és önkéntes segítők mellé csatlakoztak amerikai, német, holland, osztrák nemzetiségű emberek is, akik azért érkeznek a határra, hogy segítsenek a befogadáskor.

Az önkéntesség nagyon fontos ezekben az időkben és jelenleg is nagyon sokan dolgoznak nálunk ebben a státuszban.

Heti két alkalommal indul át a határon szervezetten humanitárius konvoj. Beregsurányon keresztül a beregszászi járás megyei Ukrán Katasztrófavédelmi Központjába, ahonnan a polgári lakosságot és az ukrán katonák ellátását is próbálják koordinálni. Olyan termékeket szállítanak, amiket az illetékesek kértek, mint például tartós élelmiszerek (só, cukor, liszt, olaj), kész instant ételek (levesek és dobozos ételek) illetve konzervek, amelyeket csak melegíteni kell, könnyen mozgathatóak és tárolhatóak. A gyakori áramkimaradások miatt gyertyákra és gyufára is szükség van. A segítségnyújtás folyamatos, a hétvégéket sem lehet ellátás nélkül hagyni.

Mosógépet is szereztünk, mert sok apróság segít

Az elmúlt vasárnap egy különleges kérés is érkezett hozzánk, a Gyöngyösi Üdvhadsereg Gyülekezetét kereste meg a helyi Önkormányzat azzal a kéréssel, hogy a városban a menekültek számára biztosított kollégiumi szálláson elromlott a mosógép, és szükség lenne egy másikra. A Válaszút Háza intézményünkben volt szabad gép, így még a vasárnap folyamán elszállítottuk Gyöngyösre, a menekültek szállására.

Ehhez, és egyéb adományok helyszínre szállításhoz két járműveket is rendelkezésünkre bocsátott a Renault Hungária Kft., amelyek nagy segítséget jelentenek jelen helyzetben a megnövekedett kapacitásigény kielégítéséhez.

Befogadóállomások és adománypontok

Megnyitottuk befogadóállomásunkat Budapesten is, a Terézvárosi Gyülekezet imatermében. Itt tudjuk fogadni azokat a menedékkérőket, akiket hozzánk irányítanak a menekültek szállását koordináló szervezetek.

Adománypontjaink továbbra is működnek, amelyeken várjuk a felajánlásokat."

Hétfőtől péntekig, 9 és 17 óra között:
Válaszút Háza, Üdvhadsereg Rákoscsabai Gyülekezete,
Új Kezdet Háza, Üdvhadsereg Terézvárosi Gyülekezete,

Hétfőtől péntekig, 8 és 16 óra között:
Új Reménység Háza, Üdvhadsereg Józsefvárosi Gyülekezete
Reménység Centrum Gyöngyös, Üdvhadsereg Gyöngyösi Gyülekezete

Valamint két vidéki bázisunkon telefonos egyeztetés alapján:
Üdvhadsereg Miskolci Gyülekezete, +36 30 290 9926
Üdvhadsereg Debreceni Gyülekezete +36 20 262 5242

Pénzadományt az Üdvhadsereg K&H Banknál vezetett, 10400528-50494954-56521003 számú számlára való utalással tud eljuttatni hozzánk, a közleményben kérjük tüntesse fel: „Ukrajna”.


Forrás: Központi Iroda | Kommunikációs osztály
Dátum: 2022 március 17.
A kép forrása: Üdvhadsereg

A hír letölthető innen PDF formátumban.