Kárpátalján jártunk, nagy a szükség

Bizonytalansag boritokep

A debreceni kollégák először Debrecen várossal vették fel a kapcsolatot, de eleinte helyben nem volt szükség adományra és egyéb segítségnyújtásra.

 Ma már dicsőítő alkalmakat tartanak egy debreceni befogadó-állomáson, ahol jelenleg kb. 100 menekült van, és még legalább ugyanennyit várnak ide. A debreceni gyülekezetvezető felvette a kapcsolatot egy tiszabecsi roma gyülekezettel, velük együtt látogatott ki Ukrajnába, Kárpátaljára. Ide szállítottak adományokat, útjukhoz egy pünkösdi gyülekezet is csatlakozott. Az alábbiakban összefoglaltuk tapasztalataikat.

Útjuk során először egy beregszászi, fallal körülvett roma táborba érkeztek. 19 gyülekezet van a környéken, de jelenleg csak 3 lelkipásztorral tudnak működni. A debreceni kollégák éjszaka érkeztek a településre, ennek ellenére nagy élet volt a telepen. Az emberek az utcákon, tüzek mellett melegedtek, beszélgettek, a gyerekek pedig körülöttük rohangáltak. A helyi gyülekezet főz a közösség lakóinak és az ott elszállásolt menekülőknek. Érdekes jelenség volt, mi módon osztják ott az ételt: Csak kiáll a gyülekezet elé a személyzet és elkezdenek kiabálni. Aki akar, az kaphat egy tál ételt.

A debreceni segítő csapat Pósaházán is járt. Itt reggel 6 óra és este 6 óra között ellenőrzési pontok működnek. Ezeknek az a funkciójuk, hogy, akiknek behívójuk van, vagy fizikálisan és mentálisan erre alkalmasnak látják, azt elviszik katonának.
A folyamatos bizonytalanság miatt az emberek itt nem tudnak dolgozni. Este 7-re volt meghirdetve az intentisztelen, melyen 70-80 ember vett részt. A kollégák a nehezen járható utak miatt 3 órát késtek, de amikor megérkeztek, az emberek még dicsérték az Urat. Felnőttek, gyerekek és csecsemők is részt vettek ezen az alkalmon. Végül hajnali 2 óráig tartott az Istentisztelet. A jelenlévők nem kaptak adományt, önszántukból maradtak ilyen sokáig. Beregszászon és Pósaházán a háború kitörésével a gazdaság szinte teljesen leállt Ukrajnában, ezzel végleg veszélybe sodorva azokat, akik fizetésből éltek meg. Ezeken a területeken az emberek vagy a feldolgozó- és építőiparban, vagy a mezőgazdaságban, kiskereskedelemben dolgoztak. Ezek a szektorok szinte teljes egészében leálltak, így a bérből élők minden bejövő jövedelem nélkül maradtak. Az árak teljesen elszabadultak, így nagyon gyorsan el fog fogyni minden tartalékuk, a napi megélhetésüket a humanitárius segélyszállítmányok tudják majd csak biztosítani.

Az itt lakók mindig is szegény emberek voltak, de a háború előtt akadt néhány szerény lehetőség (pl.: piacozás) melyből egy kevés pénzre tehettek szert. Jelenleg viszont ezek sincsenek. Abból élnek, amit adományként kapnak. A kollégák érdeklődtek a további segítési lehetőségekről. A munkácsi kórháznak szeretnének gyűjteni fertőtlenítőszert és kötszert is.. Ezeket a kórházból tovább vinnék a háború súlytotta övezetekbe. Számukra az is segítség lenne, ha az Üdvhadsereg az adományok szállításában tudna segíteni. Budapestről Tiszabecsre vagy esetleg egyenesen Ukrajnába.

Debrecenben a Dorkas Centerben elhelyezett menekültek jellemzően nagyon el vannak keseredve, jelenlegi helyzet szerint 3 hónapot tölthetnek ott, és az ellátás és szállás mellett segítséget kapnak a munkakeresésében is. A mindennapjaikat nagyban befolyásolja az, hogy nagyon nehézkesen kapnak információt az Ukrajnában maradt családtagjaikról és sok idejüket veszi el a kapcsolatfelvétel lehetőségeinek keresése. Emellett mentálisan nagyon megterhelő számukra a féltés és a félelem. A szakemberek attól tartanak, hogy bár nagyon fontos lenne, hogy munkát vállaljanak, és elinduljanak egy új, független élet felé, sokan közülük mentálisan jelenleg nem alkalmasak arra, hogy képesek legyenek helytállni bármely munkakörben.

Ezen tényezők együttes hatása olyan erős, hogy vélhetően sokakat Ukrajna elhagyására fog majd kényszeríteni.
A városokat, falvakat lezárták, napközben nem hagyhatóak el a települések, mert a katonai ellenőrző pontokon visszafordítják az embereket lakóhelyükre. Szinte csak éjszaka lehet közlekedni a települések között, és ekkor kellene minden lényeges dolgot elintézni a túlélés érdekében. A határmenti települések lakosságát ráadásul a belső részekről érkezett menekültek ellátása is terheli.

Forrás: Benedek Zoltán I Debreceni Gyülekezet I Kommunikációs osztály
Dátum: 2022. május 10.
A képek forrása: Üdvhadsereg