Veszély és kiszolgáltatottság

Az Üdvhadsereg hosszú távon kötelezte el magát, nyilvános és rejtett emberkereskedelem elleni küzdelemben.

 A gondozás folyamatán keresztül az a célunk, hogy az áldozatok szabadsága és méltósága helyreálljon.

Munkánkkal arra törekszünk, határainkon belül és kívül egyaránt, hogy megállítsuk az emberkereskedelmet, védelmet és integrációs lehetőséget biztosítva az érintettek számára, visszaadva ezzel a reményt és az emberi méltóságot számukra.

Magyarország többszörösen érintett a problémában, mert kiindulási-, cél- és tranzitország is egyben. Kiemelten magas a prostitúcióra kényszerített nők és lányok száma, de sokan érintettek a kényszermunkában is, legyenek akár férfiak, nők vagy gyermekek. A szexuális célú emberkereskedelem áldozataivá főként a Kelet-Magyarországról származó nők és gyermekek válnak. Az áldozatok zömében az elszegényedett országrészekből érkeznek, emellett az állami lakó- és gondozóintézetekből kikerültek száma is jelentős.

A Magyarországi Üdvhadsereg prevenció, érzékenyítés, illetve befogadás területén végzi a szolgálatát.

Az Üdvhadseregnek 7 településen, 7 gyülekezetben, 5 szociális telephelyen, 7 féle szociális szolgáltatást nyújtva, naponta átlag 2000 emberrel van kapcsolata. Mivel a probléma, az emberkereskedelem jelensége látens, ezért az áldozatokkal, illetve potenciális áldozatokkal naponta kerül, illetve kerülhet kapcsolatba. Hangsúlyos a preventív és az érzékenyítő munka szociális intézményeiben, gyülekezeteiben és az iskolákban.

Egy példa a sokból:

Az Üdvhadsereg 2016-ban befogadott egy külföldről hazamenekített, súlyosan traumatizált, 7 hónapos, várandós állapotban levő kismamát, aki emberkereskedelem áldozata volt. Mivel a magzat a „munkából” eredően fogant, ezért a leendő anyuka elutasítóan viszonyult a magzathoz a várandóság ideje alatt. Mivel nem is sejthette, ki az apa, nem kötődött hozzá, és nem ismerte leendő gyermekének származását, nemzetiségét sem. Félt attól az érzéstől, amit a gyermeke megszületése válthat ki belőle, hogyan fog majd reagálni, amikor először megpillantja?

Az Üdvhadseregben, a teljes körű szakmai segítségnyújtás, a befogadás és a védelem biztosítása mellett, imádkoztunk a kismamáért és a születendő gyermekért. Abban a tudatban tettük ezt, hogy fel voltunk készülve arra is, hogy az örökbeadás mellett dönt majd. Amikor elérkezett a szülés ideje, munkatársunk jelen volt, és végig kísérte az édesanyát a vajúdás és a szülés alatt. Vele volt a kicsi világra jöttének pillanatában is. Minden traumatikus előzmény ellenére épségben, egészségesen érkezett meg a gyermek, igazi csodaként és áldásként. Az édesanyja szeretettel, elfogadással, érzékenyen fogadta el gyermekét. Az azóta eltelt időben édesanya és gyermeke is jól vannak. A kicsit szépen fejlődik és erős gyermek. Mély és szeretetteljes kapcsolat van köztük.

A 139. Zsoltár szavai igazolódtak vissza.

“Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében.” (Zsoltárok 139:13)

A szemeink előtt nyert bizonyítást az, hogy Isten ennek az újszülött babának nem csak a fogantatását kísérte figyelemmel. Hanem ő gondoskodott az érkezéséről, fejlődéséről is, és úgy hisszük, hogy a jövőjéről is. Mi ennek a folyamatnak voltunk láncszemei, tanúi, eszköze.

A Ráháb szolgálat segítői munkájuk során igyekeznek a felmerülő segítségkérésekre reagálni, mint pl. munkahely keresés, bölcsődei beíratás, szociális juttatások. Más esetekben, külföldről hazatérő hölgyeknek segítenek szálláshoz jutni, valamint a rendőrséggel egyeztetve dolgoznak ki menekülési/menekítési stratégiát.

Odafigyeléssel fordulnak az áldozatok felé, a születésnapok, különböző ünnepek közös megtartásával. Ezek segítségével az elfogadást, a hölgyek értékességét igyekeznek hangsúlyozni. Valentin és Nőnapon édességgel és virággal kedveskednek, Húsvét és Karácsony alkalmával ajándékkal és közös vacsorával készülnek a hölgyeknek. Hosszú az út a bizalom kiépítéséhez. Ahhoz, hogy az érintettek önállóan legyenek képesek helyes döntéseket hozni az életükben, elengedhetetlenek a rendszeres találkozások és a testi-lelki gondozás. A Ráháb szolgálatban dolgozóknak megtiszteltetés, hogy az érintett nők betekintést engednek az életükbe és megosztják történeteiket. Értékes, egyedi találkozások jönnek létre, értékes, egyedi, Isten képmására teremtett személyekkel.

A Ráháb szolgálat célja: egy új életút kialakítása.

Ráháb szó jelentése: Ráháb egy Bibliai történetben szereplő asszony neve, aki Jerikóban élő parázna nő volt. A háza, Jerikó városának falában volt. A város elfoglalására készülő Józsué két kémet küldött oda, akiket Ráháb elrejtett. Az üldözőiket hamis nyomra terelte, majd házának ablakán át, egy kosárban leengedve menekítette ki őket a városból. Azért tette, mert tudta, hogy miként vezette Isten Izraelt, és mert tudta, hogy Izrael kezébe fogja adni Jerikót is. Cserébe azt kérte, hogy kíméljék meg az életét a város elfoglalásakor. Ez meg is történt. Ráháb pedig Izrael népéhez csatlakozott, ő lett a hit egyik példaképe, aki cselekedetekből való megigazulás példájává vált. (Józsué 2. fejezet)

Mit tegyek, ha segítségre van szükségem?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Telefonon +36 20 2630270, e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Mit tegyek, ha látom, hogy segítségre van szüksége valakinek?

Hívja a 112-es számot vagy az Országos Kríziskezelő munkatársait (OKIT): +36 80 205520 További információ: http://bantalmazas.hu/

Kihez forduljak, ha segíteni szeretnék?

Legyen önkéntesünk!

A Ráháb csapata örömmel várja azokat az önkénteseket, akik készek jelentkezni a segítő munkára. Keresünk 25 évesnél idősebb, aktív, újjászületett keresztényeket. Keresünk imatámogatókat, jogosítvánnyal rendelkezőket, logisztikában jártas személyeket, valamint szociális szakembereket vagy orvosi, egészségügyi ismeretekkel rendelkező nőket.

Alapfeltétel a jelentkező testi és lelki egészsége, a teljes titoktartás, a készenlét vállalása és tapasztalat az eltérő világnézettel rendelkezőkkel való foglalkozásban. Nem követelmény, de előny a munka során a Biblia alapos ismerete, a személyes evangelizáció alapjainak tudása. A munkánk célja az irgalmas, tevékeny, Jézus által áthatott részvét közvetítése és az embertársunknak szóló őszinte segítőkészség.

Nagyon fontos számunka a motiváció, nem adunk teret a szenzáció iránti kíváncsiságnak, és nem biztosítunk kutatási területet sem.

Csapattag felvételének menete
Kapcsolatfelvétel motivációs levélben az alábbi e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hogyan tudom támogatni munkájukat?
Gyakorlatban: pénzadománnyal, tisztasági csomaggal, önkéntes munkával
Lelkileg: imatámogatással

Forrás: Kommunikációs osztály
Dátum: 2023. január 17.
A képek forrása: Dreamstime