Imahétvége 2023. május 26-28.

Mindenkit meghívunk, hogy szánjon időt az elmélkedésre és imádkozásra, egyedül vagy kis csoportokban.

 

Emlékezzünk meg a digitális világunkban botladozó „idős” emberekről

 

Gyakran láthatom a postán sorban álló, sárga csekkeket szorongató néni szemében a csillogást, hogy végre elmondhatta valakinek milyen okos az unokája és mennyire hasogat a térde eső előtt. Mindezt abban az 5 percben amig befizette a csekket…...de elmondhatta. Persze nem mindenki kedves idős néni.

Van, akit a kiszolgáltatottság gyökerestől megváltoztatott vagy inkább a feje tetejére álló világ tesz pokróccá és zsörtölődik, kötekedik. Hidd el nekem ez a legtöbb esetben csak védekezés a sok kudarc és elutasítás után.

A Te feladatod, hogy észrevedd a gyülekezetedben, vagy a lakókörnyezetedben ezeket a magányos, a hétköznapok működését nem értő, az online térből kiszorult embereket és szükségüket. De azt is jól kell látnunk, hogy nem csak az idős emberek bukdácsolnak a hétköznapok digitális kihívásai között. Csak járj nyitott szemmel és érző szívvel. Kérd Istent, mutassa meg neked, hol, mikor, kinél tudsz szeretettel segíteni.

Tudod, én már megtapasztaltam nagyapám személyében a „lemaradt ember” tanácstalanságát és aztán most már én sem tudom mindenben felvenni a fonalat. Lehet Te még toppon vagy, mert a karórádról mobilozol és a mobiloddal indítod a mosógéped a munkahelyedről hazafelé menet, de ne feledd: „És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!”   Hamar eltelik 15-20 esztendő aztán adott esetben Te is csak pislogsz és értetlenül tekingetsz magad körül.  

Gondolkodj el a fenti sorok felett és próbáld ki két napig NET nélkül. 

Vedd észre a körülötted lévő segítségre szoruló embereket, hidd el, a Tőled jövő, neked  nagyon picinek tűnő segítség, odafigyelés is könnyeket csal a szemekbe.  

Ha Te most úgy olvasod e sorokat, hogy pontosan tudod milyen elveszettnek lenni a hétköznapok forgatagában. Amikor egy magyar nyelven írott hivatalos levél is „kínai”……. kérlek ne szégyelld. Sokan vannak ezzel így. Merj segítséget kérni. 

Imahétvége

„És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!” Lukács evangéliuma 6 rész 31 vers

Nem mindenkinek adatik meg, hogy megöregedjen. De aki megtapasztalhatja az évek múlásának külső és belső változásait az nehézségekkel is szembesül. Nem csak a fizikai test kopásából adódó újabb és újabb korlátokra gondolok. Sőt, ebben a levélben nem is a test változására helyezném a hangsújt (bár azt sem lehet figyelmen kívül hagyni), inkább a lelki kihívásokra világítanék rá gondolatébresztő szándékkal.

Amikor nagyapámnak mutattam az első mobilomat, vagy a bankkártyámat, láttam rajta, hogy nem mindent ért pontosan. Hogyan tudok beszélni a gyufásdoboz nagyságú valamivel, hiszen még vezeték sincs hozzá? Hogyan lesz papírpénzem a plasztikkártya érintése után és ki, milyen módon tartja számon a pénzmozgást? 

Megmosolyogtam az öreget és büszkén nyugtáztam: Én már nem a lovaskocsis nemzedékhez tartozom.

Eltelt pár év és 50 éves lettem, a fiam pedig a nyáron tölti a 13-at. Jön nekem az MI-vel az aplikációkkal, meg a MINECRAFT szókincsével, meg a mit tudom én mikkel és a felét sem értem annak amit kérdez. Nem tudok rá válaszolni sem.

Sok idős emberrel találkozhatom akik mellett úgy felgyorsult a világ, hogy nem értik, nem tudják követni a működését. QR kóddal nem tud megnyitni egy linket, hogy tájékozódjon. On-line nem tud időpontot foglalni a szakrendelésre és tulajdonképpen mit keres az orvos által felírt recept a felhőben?

Nagy áldás, ha nem külföldön, vagy több száz kilóméterre élnek a gyerekek és az unokák, mert ők jó esetben tudnak segíteni a hétköznapi életben való boldogulásban, mert már az üzletben is mi vagyunk a pénztárosok.

Ha az idős emberek mernek segítséget kérni……...mert annyi dolguk van a gyerekeknek, nem akarok a terhükre lenni. Csak várnak, várnak hátha valamelyik telefonál, vagy rájuk nyitja az ajtót és újra megtelik a ház a nyüzsgő gyermekek zsivajával.

Imatémák:

Imádkozzunk, hogy észrevegyük azokat a szükségben lévő embertársainkat akik nehezen boldogulnak ebben a digitális világban.

Imádkozzunk, hogy legyen bátorságunk és bölcsességünk megszólítani őket.

Imádkozzunk, hogy bizonyság legyen minden siker, minden megoldott élethelyzet és Jézus neve dícsőíttessék.

Imádkozzunk, hogy merjünk segítséget kérni a fiatalabbaktól és hogy az Úr Jézus hozzon elénk alkalmas időben segítőkész embereket.

„Hallgass rám, Jákób háza, és Izráel házának egész maradéka, ti, akiket születésetek óta hordozok, világra jöveteletek óta viszlek: Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak! Én alkottalak, én viszlek, én hordozlak, én mentelek meg.”  Ézsaiás könyve 46 rész 3-4 vers

 

Kívánok áldott imaalkalmat!

Szeretettel : Nagy Gábor kapitány

A következő link egyenesen az imahétvégéhez visz, ahol fel lehet iratkozni az imarendbe:

 Feliratkozas

Kép forrása : Royalty-Free | © Michael Leung | Dreamstime.com

Van lehetőség regisztrálni egyedül vagy csoporttal, 1 órára vagy többre.

Ima 2023 majus

 

Forrás: Nagy Gábor I Üdvhadsereg I Kommunikációs osztály
Dátum: 2023. május 22.
A kép(ek) forrása: Unsplash.com

Letölthető INNEN