Konferencia az emberkereskedelemről

Konferencia az emberkereskedelemről

10 éves az Üdvhadsereg emberkereskedelmi elleni szolgálata – Budapesten találkoztak a nemzetközi kapcsolattartók.

Tíz évvel ezelőtt, 2013-ban indult útjára az Üdvhadsereg nemzetközi emberkereskedelem elleni európai hálózata Budapesten. Az emberkereskedelem és a modernkori rabszolgaság problémája nemzetközi megközelítést igényel, hiszen maga a jelenség is országokon átívelő. Az Üdvhadsereg, felhasználva nemzetközi hálózatát, Európa 27 országának minisztériumaival dolgozik együtt és küzd a kizsákmányolás ellen. Célja az áldozatok segítése és integrációjuk. A 2013-as megalakulás után több éves előkészítést követően 2016-ban hazánkban is elindult az operatív munka. Idén október 3-5. között rendezték meg a nemzetközi kapcsolattartók 10. konferenciáját Budapesten, a Novotel Hotelben.

Az Üdvhadsereg Ráháb programjának célja – küzdeni az ember elértéktelenedése ellen. Konkrét tevékenységét utcai megkereső szolgálat keretei között végzi Budapest türelmi zónáiban. Munkatársai meghatározott időpontokban ú.n. terepmunkát végeznek, az utcai prostituáltak rendelkezésére állnak, kapcsolatot tartanak bármely segítségkérővel, függetlenül társadalmi, szociális vagy ideológiai hátterüktől. A gondozás során arra törekednek, hogy az áldozatok szabadsága és méltósága helyreálljon. Munkájuk célja, hogy határainkon belül és kívül egyaránt megállítsák az emberkereskedelmet, védelmet és integrációs lehetőséget biztosítva az érintettek számára, visszaadva ezzel a reményt és az emberi méltóságot számukra.

Az ember, mint egyén egyre kevesebbet számít. Az önös érdekek és a gazdasági siker sokszor fontosabbak, mint az embertársainkkal való kapcsolat, az irántuk érzett felelősség. A Ráháb-szolgálattal az Üdvhadsereg szerte a világon ez ellen az elértéktelenedés ellen küzd. Az Üdvhadsereg segítői azokat az embereket képviselik, akik képtelenek a problémáik önálló megoldására. Motivációjuk Isten szeretetéből fakad. „Nyitottak vagyunk minden embert iránt, függetlenül élethelyzetétől vagy meggyőződésétől. Munkánk során a biblikus igazságokra támaszkodunk, amelyek arra tanítanak, hogy minden ember egyenértékű és értékes” (Biblia – 139. Zsoltár). „Ezért nem fogadhatjuk el az emberek kihasználását. A bibliai értékek útmutatást adnak abban, hogyan kell az értékvesztett, kihasznált embereket elfogadni és támogatni, hogy új, értékesebb életet kezdjenek.”

A nemzeti kapcsolattartók éves találkozójának célja, hogy a modernkori rabszolgaság és az emberkereskedelem elleni szolgálat élénk és aktív maradjon Európa szerte. Az éves konferenciák legfontosabb célja a szakértelem és a tapasztalatok megosztása, az inspiráció és közös ima. Tavaly végre sikerült a pandémia miatt évekig tartó online találkozók után személyesen is találkozni Hollandiában. 10 év után pedig ismét visszatértek Budapestre, hogy hálát és köszönetet fejezzenek ki Istennek az európai szolgálat elmúlt 10 évéért.

Forrás: Üdvhadsereg | RÁHÁB Program
Dátum: 2023. október 25.
A kép forrása: Üdvhadsereg | Kommunikációs osztály