Pozitív változások a Fény Házában

karanten utan FH

 A várakozással ellentétben ez az időszak az anyukák életében nem lázongásokat hozott, hanem egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb időszakot.

2020. július 17. 

Karantén alatt és után

A várakozással ellentétben ez az időszak az anyukák életében nem lázongásokat hozott, hanem egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb időszakot. Ez a fajta bezártság egyben védettséget is adott, kevesebb volt a konfliktus, mert kevésbé voltak stresszesek az anyák. A Fény Házában dolgozók ebben az időszakban erőn felül teljesítettek. Szinte minden idejüket próbálták az új rendszer kialakítására és fenntartására fordítani.

16 Medium

A karanténban jobban átlátták az anyák teljes napját, nem csak annak egy-egy részletét. Jobban megismerték az otthonban lakó kis családokat. A kezdeti bizonytalanságok után folyamatosan alakult ki a napi rutin, a vásárlások, a tervezettség. Az anyák élete a karantén előtt strukturálatlan volt, ebben az időszakban kiderült, hogy tudatosabb életet kell, hogy éljenek. A tanulásnál és a játéknál is jelen kellett lenni. Az anyaotthonban a legfőbb cél az önállóságra nevelés. A hétköznapokon az anyák dolgozni, a gyerekek iskolába járnak. Nem kiszolgálják őket, hanem segítenek az önállóságuk kialakításában. A legnagyobb eredménynek mindenképpen azt tartják a Fény Háza dolgozói, hogy minden gyereknek sikerült a tanév, sőt, volt olyan is, aki a távoktatásban jobban teljesített.


„Az anyák, akik a Fény Házában laknak, gyakran úgy érkeznek meg, hogy több éve „keringenek” az ellátó rendszerben és már nagyon elkeseredettek és bizalmatlanok. Nálunk az alapelv az, hogy bárhonnan is jönnek, bármi is történt velük eddig, nincsnek hibáztatva a problémáikért, elfogadjuk és felöleljük őket. Szoros a kapcsolat közöttünk. „– mondta el a Fény Háza vezetője.


IMG 3016 Medium

A környék csendes, családias, igazi kertvárosi hangulat van. A szomszédokkal is jó a viszony. A karantén idején kevesebb volt ugyan a lehetőség a mozgásra, de a lakók belátták, hogy ezek a korlátozások saját biztonságuk és egészségük megóvása miatt szükségesek. Többen jelezték, hogy a hosszútávon bevezetett rendszerek a hasznukra válnak. Jelezték azt is, hogy a keretektől nagyobb biztonságban érezték magukat. A Fény Házában javarészt bántalmazott anyák laknak. Ahhoz, hogy az itt dolgozók megóvják őket, különösen fontos lenne a hatóságokkal történő jó együttműködés. Volt már rá példa, hogy valós veszély volt az intézmény közelében, ilyenkor telefonon kérnek a rendőrségtől segítséget. Olyan jogszabályváltozást szorgalmaznak az intézményben dolgozók, amelyek lehetővé teszik, hogy veszély esetén valódi segítséget kapjanak.
A Fény Házában készült kérdőív alapján arra a kérdésre, hogy a változott-e a véleménye arról, hogy mi az fontos az életben, szinten minden anyától azt az örömteli választ kaptunk, hogy igen, a gyermekeim.

Az alábbi levelet egy kedves anyától kaptuk:

IMG 3004 MediumKedves intézményvezető!
Tudom, választ senkitől sem várt a "levelére" azonban én még is úgy érzem, írnom kéne párt sort visszajelzésül. 
A Bibliában is számtalan megpróbáltatásról olvastam, arról, hogy az emberek bíztak Istenben, hittek benne, erőt nyerve ebből kibírták és ért/értek a megpróbáltatások. 
Hiszek abban, hogy nem lesz bajunk, hogy minket (itt lakókat és minden itt dolgozót, önt is beleértve) ez a vírus nem fog "utolérni". Néha gyorsabban, néha lassabban telnek ugyan a napok, ez attól függ, hogyan is állunk hozzá, hiszen magunk döntjük el, mit kezdünk a kialakult helyzettel és hogyan tesszük jobbá vagy épp nehezebbé saját magunknak. 
Hálás vagyok önzetlen és áldozatos, kitartó munkáikért értünk, minden itt lakóért. Nap mint nap, gondoskodnak mindannyiunkról, vigyáznak ránk. Önzetlenség és szeretet…minden egyes nap, ami önökből árad.
Folyamatos gondoskodás.
Hálás vagyok. Nem hagytak és hagynak senkit cserben. Minden tiszteletem az Öné és a Fény Háza minden dolgozójáé kivétel nélkül, mert nem csak nekünk lakóknak, de az itt dolgozóknak is rendkívül nehéz, még is kitartanak, gondoskodnak mindenkiről szeretettel ezekben a nehéz napokban. Köszönjük!