Svéd önkéntesek a Fény Házában

onkenetesek fenyhaza boritokep

Két fiatal hölgy, Tanya és Matilda Svédországban tanulnak szociális munkát. Szeptember 20-án érkeztek a Fény Házába, hogy a segítségünkre legyenek.

Kedves, fiatal és mosolygós hölgyeket ismerhettünk meg a személyükben, akik attól sem riadtak vissza, hogy az őszi nagytakarításunkba besegítsenek. Az otthonban vannak olyan helységek, melyeket csak mi, munkatársak használunk, ezért ezeket mi takarítjuk. Sok a teendőnk, így hát jól jött a segítség. Előkerültek a vödrök és a tisztítószerek, és megpucoltunk jó pár ablakot.

Gyermekprogramokkal készültek az önkéntesek

Másnapra gyerekprogrammal készültek a svédországi fiatalok. A játékos foglalkozáson, angolra tanították az otthonunkban lakó iskolás gyerekeket, akik az ismerkedés és bemutatkozás után a számok és a testrészek angol kifejezéseivel barátkozhattak. Izgatottan, örömmel keresték a párokat a memória játékban, lelkesen válaszoltak, ismételtek, énekeltek. Csak úgy ragadtak rájuk az angol szavak és kifejezések. A foglalkozás végét táncos játékkal zárták, és nem maradhatott el az édes jutalomfalat sem. Úgy elrepült a másfél óra, hogy észre sem vettük! Nem könnyű ilyen hosszas időre lefoglalni a srácokat, de kedves önkénteseinknek sikerült!

A gyerekek nagy örömére, Tanya és Matilda a következő héten folytatta a játékos angol tanítást. Az ismétlés után új szavakkal ismerkedhettek gyermekeink, melynek fő témái a színek, a testrészek és az állatok voltak. Természetesen a közös tánc és a jutalom most is sikert aratott. A kólás ízű cukorka nem felpörgette, hanem lecsillapította a kis nebulókat, akik nagy szeretettel köszöntek el a megismert kifejezésekkel kedves és türelmes játékmestereiktől a foglalkozás végén: "Good bye!", "Good night!"

Fontosnak tartom ezeket a tevékenységeket, melyek megnyitják a gyermekek számára az idegen nyelv elsajátításának ajtaját, hiszen tét nélkül, játékosan ismerkedhetnek a szavakkal, kifejezésekkel, más népek kultúráival. Meggyőződésem, hogy a sok jó élménnyel szerzett tudásuk, az iskolai tanulmányaikra is jó hatással lesznek. Az eltérő életkorú gyerekek tudásszintje természetesen nem volt egyforma, de a fiatal önkéntes tanár nénik gondoskodtak arról, hogy mindegyiküknek sikerélménye legyen. Egymást is segítették és bátorították a gyerekek, mindenkit megtapsoltak. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy a játékos feladatok hatására megnyíltak a kis tanulók, meg akarták mutatni tudásukat, alig várták, hogy ők beszélhessenek. A foglalkozás végére olyan jól kommunikáltak a gyerekek Tanyaval és Matildával, hogy már tolmácsolnom is alig kellett.

A következő héten is folytatódik a tanulás, sőt egy svéd napot is szeretnénk tartani Svédországból érkezett önkénteseinkkel, amikor alkalmuk lesz beszélni kultúrájukról az otthonunk lakóinak. Már nagyon várjuk és természetesen beszámolunk róla a következő cikkünkben.

Addig is, újra megköszönjük a munkátokat kedves Matilda, Tanya!

Várunk Titeket szeretettel!

Forrás: Nagyné Macher Rozália/Fény Háza Családok Átmeneti Otthona /Kommunikációs osztály
Dátum: 2021. október 05.
A kép forrása: Üdvhadsereg | Fény Háza Családok Átmeneti Otthona
Letölthető INNEN pdf formátumban

 

Milyen haszna van az önkéntes munkának Magyarországon?

önkéntes munka magyarországonSzemélyes és szakmai fejlődés

Az önkéntes munka külföldön lehetőséget nyújt az önkénteseknek személyes és szakmai fejlődésre. Új kultúrák megismerése, idegen nyelv gyakorlása, és különböző társadalmi környezetekben való munkavégzés értékes tapasztalatokat szolgáltat, amelyek hozzájárulnak az önkéntes személyes növekedéséhez és szakmai kompetenciáinak bővüléséhez.

Kulturális csere

Az önkéntesek által hozott új perspektívák és ötletek elősegítik a kulturális cserét és az egymás iránti megértést. Ez különösen fontos a szociális munka területén, ahol az emberi viszonyok és a kulturális érzékenység alapvető jelentőséggel bír.

Társadalmi hatás

Az önkéntesek által nyújtott segítség jelentős társadalmi hatással bír. Képesek új szempontokat és megközelítéseket bevezetni a helyi problémák kezelésébe, ezzel friss nézőpontot és innovatív megoldásokat hozva a közösség számára.

Magyarország mint célország önkéntes munkára

Magyarország egyedülálló kultúrájával és történelmével rendkívüli lehetőséget nyújt a nemzetközi önkéntesek számára. Az itt szerzett tapasztalatok nemcsak a helyi közösségeket segítik, hanem a külföldi önkénteseknek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy betekintést nyerjenek a magyar társadalomba, megismerjék annak hagyományait és kihívásait. Ez a kétirányú tanulási folyamat elősegíti a globális összetartozás érzését és a különböző kultúrák közötti hidak építését.

Tanya és Matilda példája inspiráló lehet mindenki számára, aki fontolgatja az önkéntes munka lehetőségét külföldön, különösen egy olyan gazdag kulturális örökséggel rendelkező országban, mint Magyarország. Az ilyen tapasztalatok nemcsak az egyéni növekedést segítik elő, hanem a világ számos pontján élő emberek közötti együttérzést és összetartozást is erősítik.