Újra Szépségnap volt a Válaszút Házában!

A Covid járvány után először rendeztünk újra szépségnapot hajléktalanságban és mélyszegénységben élő emberek számára a Válaszút Házában.

A Covid járvány után először rendeztünk újra szépségnapot hajléktalanságban és mélyszegénységben élő emberek számára a Válaszút Házában. A különleges esemény célja most is az volt, hogy emlékeztessük a nehéz sorsú embereket arra, hogy értékesek, és bármilyen helyzetből fel lehet állni. Összesen 66 férfi és nő vehetett igénybe olyan szolgáltatásokat, mint a kozmetika, fodrászat, manikűr és pedikűr. Az idei szépségnapon Zsidró Tamás mesterfodrász, Szakonyi Eszter mesterkozmetikus és Pipcsák Kata lábápoló mester mellett, több, mint 40 önkéntes segített az eseményen. Az ebéd is külünleges volt, amelyet visszatérő támogatónk, Vomberg Frigyes séf készített el az önkéntesek és a résztvevők számára. A szépségnap után adománygyűjtő kampány indult a Vintage Beauty-val együttműködésben, melynek kedvezményezettjei a Válaszút Háza rászorulói.

Sokszor a külső megújulása lehet az első lépés a nehéz helyzetből kivezető úton. Idén 66 hajléktalan és rászoruló ember újjászületését segítette több, mint 40 önkéntes fodrász, kozmetikus, pedikűrös és manikűrös. Kozmetikusok: Frankó Éva, Gáspár Ágnes, Kapitány Vivi, Ollári Rita, Sárik Adrienn, Szakonyi Eszter, Tölgyesi Annamária, Wirth Zsuzsi. Pedikűrösök: Bíró Márta, Haffner Cecília, Igriczi Gizella, Jankiné Kriszta, Pipcsák Kata, Raidl Kriszta, Róth Anita, Saadi Balla Éva. Manikűrösök: Ádámné Virág Melinda, Bella Nikoletta, Gyócsi-Vaczula Anikó, Hűvösvölgyi Gabriella, Járfás Ildikó, Mészáros Alíz, Molnár Erzsébet, Pekker Mónika, Raidl-Szőke Szilvia, Schreier Lea. Fodrászok: Zsidró Tamás és tanítványai. Smink: Ollári Rita. Ezúton is hálásan köszönjük a munkájukat és idejüket.

„Az Üdvhadsereg nagyon különböző helyzetből érkező emberekről gondoskodik, de az általában közös bennük, hogy sérült az önértékelésük. Ez egy ilyen szépségnapon máris sokat javul, magabiztosabbak lesznek, ha érzik, hogy rendezett a hajuk, kisimultabb az arcuk.

Valójában persze a figyelem számít, hogy foglalkoznak velük, mint egy emberrel” – mondta el Győri Anna Mária, a Válaszút Háza intézményvezetője, aki szerint ennek hosszabb távon is „kitart a hatása”.

„Az itt élők reményveszetten érkeznek az intézménybe, önállóan már nem tudnak kilépni abból a negatív vákuumból, melybe belekerültek. A ház 1998 óta működik, hosszú éveken át rehabilitációs intézményként funkcionált, ma nappali melegedő és népkonyha. Korábban 24 nő szállhatott itt meg egyszerre akár öt évre (a többségük egy-másfél év után már készen állt arra, hogy kiköltözzön), mind aktív, munkaképes, rehabilitálódni vágyó hajléktalanok. Segítettünk nekik mindenben, a traumák feldolgozásától kezdve a munkakeresésen át az albérletig, ítélkezés nélkül. Az intézmény rendszeresen szervez olyan programokat lakóinak, amelyek segítenek a hajléktalanságban élő embereknek elveszített önbecsülésüket, méltóságukat helyreállítani. A cél, hogy ezek a férfiak és nők minél előbb vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba és a munka világába.”- tette hozzá az intézményvezető.

Ahhoz, hogy reintegrálódni tudjanak a társadalomba és a munka világába elengedhetetlen az Üdvhadsereg által nyújtott folyamatos lelki gondozás és életvezetési tanácsadás mellett megjelenésükre is gondot fordítani. Ebben segít nekik az intézményben szervezett szépségnap.” – tette hozzá az intézményvezető.

Az idei Szépségnapon is több önkéntes segítő adta a tudását és a munkáját a Válaszút Háza vendégei számára. Itt volt Zsidró Tamás mesterfodrász és tizenhárom tanítványa, Pipcsák Kata lábápoló mester és Szakonyi Eszter mesterkozmetikus is.

Adni nagyon-nagyon jó, egy kicsit a hétköznapokból, a szalonéletből megmozgat minket, nagyon fontos ez is. A növendékeknek pedig egy jó tanulási lehetőség is - nyilatkozta a mesterfodrász.

Pipcsák Kata pedikűrös is több éve visszatérő segítője a Szépségnapoknak. Szerinte nemcsak emberileg, de szakmailag is tanulságos, ahogy a szépségipar máskor elkülönült ágazatai itt találkoznak. „Ide az jön, aki imádja a szakmáját” Annak idején maga jelentkezett, mikor olvasott a szépségnapról, és állítja, semmivel sincs nehezebb dolga, mint saját ügyfeleivel. „Először mindenki mentegeti magát, pedig nem kell, mindenkinek a lábán látszik az életútja” – nyilatkozta egy korábbi eseményt követően. Szerinte egyébként is egyszerű a képlet: minél több embernek kellene megérteni, hogy „vissza kell adni valamennyit abból, amid van”.

„A hálának olyan mélységét éljük meg, amiért nekünk is megéri itt lenni. Volt, aki elkezdett sírni, amikor hozzáértünk az arcához. Látjuk, ahogy a sorszámukat morzsolgatva jönnek, és egy öntudatosabb, feltöltődött emberként mennek el” – mondta Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty szalon vezetője, ahonnan több kolléga is jön minden évben, hogy a rászorulókkal törődjenek.

 Az ide szépségnap alkalmából a Vintage Beauty az Üdvhadsereggel közösen indított adománygyűjtő kampányt. A támogatói jegyek elérhetőek a Vintage Beauty webshopjában, erre a hivatkozásra kattintva.

1100x396 fill vintage beauty

 

Forrás: Üdvhadsereg Válaszút Háza I Kommunikációs osztály
Dátum: 2023. június 07.
A képek forrása: Üdvhadsereg I Varga Imre